خورشت باقالی قاتق
باقالی قاتق یکی از معروف ترین غذاهای گیلانی وپرطرفدارترین غذای شمالی در گیلان و در کل ایران شناخته شده است.
نام دیگر باقالی قاتق (گل در چمن ) می باشد.
در گیلان این غذای لذیذ و خوشمزه به سه حالت طبخ میشود.
نام های دیگر آن باقالی خورشت یا باقالی واوبیچ:
(ابته واویچ واژه ی بسیار رایج در بین مردم شرق گیلان می باشد.)
لوبیای مورد استفاده در خورشت بسیار لذیذ و پر طرفدار باقالی قاتق:
(باقالی سبز.لوبیای کشاورزی یا نام دیگر آن لوبیا رشتی ونوعی لوبیا به نام پاچ باقالا در گیلان می باشد.
در شهرهای جز گیلان بیشتر به اسم لوبیا رشتی شناخته شده است.)
مواد لازم برای تهیه باقالی قاتق برای 4نفریا کمتر:
1.باقالی یا لوبیا کشاورزی: 100تا 200 گرم
2.سیر:3تا 4 عدد
3.شوید :1 قاشق غذا خوری (البته بستگی به علاقه شما نسبت به شوید و سبزی رنگ غذا می باشد.)
4.روغن نصف استکان چای خوری :
(البته اگر دوس دارید پرچرب باشد خودتان روغن زیاد کنید و اگر کم چرب میتوانید از3قاشق غذا خوری روغن استفاده کنید.)
5.تخم مرغ:1تا 2 عدد
6.زرد چوبه
7.نمک و فلفل به میزان لازم
موارد لازم باقالی قاتق با گوشت:
1.باقالی پوست کننده :دو پیمانه تا سه پیمانه
2.پیاز:1عدد متوسط
3.گوشت گوسفندی به میزان لازم
4.سیر :3تا 4عدد
5.رب گوجه فرنگی:یک قاشق غذاخوری
6:نمک –فلفل-زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه باقالی قاتق:
اگر لوبیای مورد نظر شما پوست کنده می باشد که هیچ ولی اگر پوست کننده نمی باشد
(لوبیای کشاورزی)از شب قبل به میزان مورد نظر آن را در اب ریخته تا به مدت چند ساعتی در اب خیس بخورد .
زمانی که لوبیا خیس شده باشد پوستش چروکیده میشود که مشخص میکند که میشود آن را پوس کند .
لوبیا را پوست کننده و ان را بعد از پوست کردن آن را اب کشی میکنیم و در اب کش ریخته تا کمی لوبیا ها خشک شوند.
روغن را در داخل تابه ریخته و با شعله خیلی کم روی گاز گذاشته اول حبه سیر را داخل تابه خورد کرده تا سرخ شود
اما توجه داشته باشید که سیر نسوزد چون سیر خیلی سریع سرخ میشود.
یعد از سرخ شدن سیر لوبیا را به سیر اضافه کرده و با شعله خیلی کم تفت میدهیم چون زیاد سرخ شدن لوبیا باعث نپختن لوبیا میشود
بعد از اضافه کردن لوبیا به آن زردچوبه و فلفل. شوید را اضافه میکنیم و مخلوط میکنیم.
لطفا فعلا نمک اضافه نکنید چون باع نپختن اوبیا شما میشود.
اگر گمج رشتی دارید یا در همان تابه اب به لوبیا اضافه میکنیم به صورتی که اب بیشتر از لوبیا باشد.
حالا شعله را زیاد میکنم تا اب لوبیا جوش بیاد ومنتظر جوش آمدن آن در کنار گاز میشویم.
زمانی که جوش آمد شعله گاز را خیلی کم کرده تا یه ارامی پخته شود و در گمج ویا درب قابلمه را میدهیم تا لوبیا پخته شود
بعد از چند دقیقه دیگر درب آن را برداشته
و بعد تشخیص پخت نمک را اضافه میکنیم و تخم مرغ را میزنیم و میگذاریم که بپزد تا گل در چمن ما آماده شود .
اما فرق با باقالی قاتق با گوشت این است که:
فقط اول باید گوشت را با سیر و پیاز زرد چوبه تفت بدهید تا بوی گوشت گرفته شودو جداگانه پخته شود
چون اگر بخواهید باهم پخت کنید باعث له شدن لوبیای شما میشود .
گوشت را جدا گانه پخته و بعد از انجام تفت دادن لوبیا با سیر و شوید گوشت و رب گوجه فرنگی را با مخلوط میکنیم
ولی بعد مقداری بیشتری آب به آن اضافه میکنیم چون خورشت میباشد.
امیدواریم توانسته باشیم راهنمایی لازم در مورد این غذای لذیذ را برای شما ارایه داده باشیم.