کنجد، دانه ای شگفت انگیز
کنجد گیاه بومی هندوستان است، دانه های کنجد به رنگ سفید، قهوه ای یا سیاه می باشند.دانههای کنجد حاوی روغن های بسیار با ارزشی هستند. این دانهها ۵۵ درصد چربی و ۲۰ درصد پروتئین دارند و به همین دلیل یک منبع بسیار غنی از اسیدهای چرب ضروری و بعضی از اسیدهای آمینه محسوب میشوند. خواص بینظیر دانه کنجد بعلت وجود ترکیبات ارزشمندی همچون: ویتامین ها، مواد معدنی، روغن های طبیعی و عناصری مثل کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، منگنز، مس و روی است.چین یکی از بزرگترین تولید کنندگان کنجد در دنیا است و هندوستان و حبشه در مقام دوم تولید این گیاه قرار دارند.در زیر به 10 مورد از خواص کنجد اشاره شده است:
1- کاهش کلسترول خون
کنجد دارای فیتوسترول می باشد که توانایی این را دارد که تولید کلسترول را مسدود کنند و موجب کاهش سطح کلسترول خون در بدن شود. همچنین لازم است بدانید که دانه های کنجد سیاه دارای فیتوسترال بالاتری نسبت به دانه های کنجد سفید هستند.
2- سلامت گوارشی
کنجد، بهدلیل دارا بودن مقدار زیادی فیبر، به سلامت دستگاه گوارش و روده بزرگ و در نتیجه به عملکرد روده کمککرده و دفع را آسان می کند و همچنین یبوست را کاهش میدهد.
3- سلامت تنفس
منیزیم موجود در کنجد، با جلوگیری از اسپاسمهای مسیر جریان هوا، از آسم و دیگر اختلالات تنفسی جلوگیریمیکند.
4- بهبود بیماری کم خونی
کنجد مخصوصا نوع سیاه آن سرشار از آهن است؛ افرادی که دچار بیماری کم خونی و ضعف هستند مصرف دانه های کنجد را به آن ها پیشنهاد می کنیم.
5- پیش گیری از دیابت
روغن کنجد در پیش گیری از دیابت تاثیر به سزایی دارد؛ روغن کنجد می تواند گلوکز پلاسما را که در دیابت خیلی حساس بهبود بخشد. هم چنین دانه کنجد توانایی کاهش فشار خون را نیز دارد؛ در واقع منیزیم موجود در دانه های کنجد این توانایی را دارند که فشار خون را در افراد دیابتی پایین بیاورند.
6- پیشگیری از سرطان
به دلیل دارا بودن طیف وسیعی از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری موجود در دانه کنجد،این دانه احتمال خطر ابتلا به انواع سرطان را کاهش می دهد. دانه های کنجد علاوه بر دارا بودن مواد معدنی رایج همچون منیزیم، شامل فیتات نیز می باشند. درواقع فیتات یک ترکیب پیشگیری کننده از سرطان است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کند و اثرات رادیکال های آزاد را کاهش می دهد. رادیکال های آزاد مواد خطرناک متابولیسم سلولی هستند که موجب مبتلا شدن به بسیاری از انواع سرطان و بیماری هایی مانند بیماری قلبی، پیری زودرس و ناهنجاری های شناختی می شود. لازم به ذکر است که اثرات مثبت مصرف دانه کنجد در پیشگیری از سرطان های لوسمی، پستان، ریه، پانکراس، کولون و پروستات به اثبات رسیده است.
7- سلامت استخوان
کنجد حاوی روی است که تراکم و سلامت استخوان را تقویتمیکند. همچنین، دانه های کنجد سرشار از کلسیم است که ماده معدنی حیاتی برای سلامت استخوانها محسوب می شود.
8- افزایش رشد مو
کنجد حاوی اسیدهای چرب همچون امگا۳، امگا۶ و امگا۹ است که باعث افزایش رشد مو می شوند. در واقع روغن کنجد، با تغذیه، نرمکردن و سلامت پوست سر، رشد مو را تحریکمیکند. با ماساژ روغن کنجد گرم، روغن به پوست سرتان نفوذکرده و درنتیجه، گردش خون را افزایش میدهد.
9- تیرهکننده مو
روغن کنجد، معروف به تیرهکننده مو است بنابراین افرادی که به سفیدی موی زودرس دچارند، می توانند از روغن این دانه شگفت انگیز استفاده کنند. برای اینکه این روغن حداکثر فایده را داشته باشد، شما می توانیر روغن کنجد را با روغنهایی مانند روغن زیتون یا روغن بادام استفاده کنید.
10- پیشگیری از ایجاد چین و چروک پوست
روغن کنجد از اسیب اشعه ماوراءبنفش خورشید به پوست جلوگیری می کند و مانع از ایجاد چین و چروک و لک بر روی صورت می گردد.