دکتر عبدالکریم گلشنی
دکتر عبدالکریم گلشنی در تاریخ چهاردهم خراد ماه 1307 در شهر رشت در محله “مسجد ملاعلی” محمد به دنیا آمد.پدرش در کاروانسرای “شیشه کوچک” به داد و ستد اشتغال داشت و تجارت او بیشتر با انواع کاغذ و مقوا بود.در حریق بازار به سال 1298 هجری شمسی حجر او و همسایگانش طعمه آتش شد و ناگزیر به سرای گلشن تغییر مکان داد که بعدها به “گلشنی” شهرت یافت.
عبدالکریم تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدارس زادگاه خود، قاآنی، امید، تریت و شاهپور،همزمان با تعلیمات دوره ای خارج از مدرسه به پایان برد.
تحصیلات دکتر عبدالکریم گلشنی
در سال ۱۳۳۵ برای ادامه تحصیلات دانشگاهی به آلمان رفت. قبل از ثبت نام در دانشگاه، مقدمات آلمانی را در کلاس های زبان آموخت. شش ماه هم در کارخانه کنتس الکتروموتور در هامبورگ – آلتونا از نزدیک با «کار در آلمان» آشنا شد که در پیشرفت مکالمه وی تأثیر داشت. گلشنی تا سال ۱۳۴۸ در دانشگاه هامبورگ به تحصیل و تحقیق و تدریس اشتغال داشت در سال ۱۳۴۷ به دریافت درجه دکترای تاریخ و شرق شناسی «Dr.phil» نایل شد.
فعالیت های دکتر عبدالکریم گلشنی
در شهریور ۱۳۴۸ به دعوت رسمی دانشگاه به وطن بازگشت و به عنوان استاد قراردادی و سرپرست بخش تاریخ دانشکده ادبیات وعلوم دانشگاه شیراز به تدریس و پژوهش مشغول شد. در سال 1355 به تهران انتقال یافت و به جمع استادان و اعضای هیئت علمی گروه تاریخ دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران پیوست و مدیریت گروه تاریخ دانشگاه تهران را بر عهده گرفت. دکتر گلشنی ضمن اشتغال به امور آموزشی و تدریسی در دانشگاههای هامبورگ، شیراز، تهران، شهید بهشتی (ملی سابق)، تربیت معلم و آزاد اسلامی، به کارهای پژوهشی نیز پرداخته است.
عبدالکریم گلشنی در بسیاری از جشن نامه ها مانند یادگار نامه فخرایی به کوشش رضا رضازاده لنگرودی، جشن نامه استاد دکتر عبدالحسین زرین کوب به کوشش علی دهباشی، ستوده نامه به کوشش ایرج افشار و یادنامه و جشن نامه دکتر محمدامین ریاحی مقالات با ارزش و گرانقدر ارائه کرده اند. مقاله های ارزشمندی که در نگارش آنها از جان مایه گذاشت و عمر خود را در این مسیر صرف کرد تا دانشجویان و استادان تاریخ بتوانند از آنها بهره ببرند.
دکتر عبدالکریم گلشنی از فضلای افتخارآفرین این سرزمین است. او با حوصله و همت عمر گرانبهایش را در این مسیر صرف کرده است. مقالات او که بیش از صد عنوان است، درباره تاریخ و معارف اسلامی، ادبیات، تاریخ ایران و تاریخ پیش از اسلام است.
گزیده ای از آثار، تألیفات و مقالاتدکتر عبدالکریم گلشنی:
1 – طبقات ابن سعد (نخستین ترجمه)
2- یادنامه ادیب نیشابوری. ابوحنیفه دینوری گیاه شناس از فؤاد سزگین. (ترجمه عبدالکریم گلشنی)
3- ستوده نامه (دکتر منوچهر ستوده). پاسخ ابن عمید به پرسش های عضدالدوله. از پروفسور هانس دای بر (ترجمه و تلخیص از عبدالکریم گلشنی)
4- فرهنگ ایران در قلمرو ترکان
5- قیام گئومات مغ (ترجمه عبدالکریم گلشنی)
6- مقابله متن آلمانی با ترجمه کتاب «تاریخ نگارش های عربی» تألیف فؤاد سزگین
7- مقالات چاپ شده در دایره المعارف بزرگ اسلامی، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، جلد ۶-۱
8- مقالات در دانشنامه جهان اسلام، زیر نظر غلامعلی حداد عادل، جلد 10-4
9- تقویم التواریخ ویژگی اثر (نقد و معرفی کتاب)