زنده یاد پروفسور محمود بهزاد
پروفسور محمود بهزاد ،پدر زیست شناسی نوین ایران،در اسفند ماه سال 1292 در رشت دیده به جهان گشود،پدرش جواهرساز بود.چون جواهرات را به سبک فرنگی می ساخت،او را مشهدی علی فرنگی ساز خطاب می کردند.
زنده یاد دکتر بهزاد تحصیلات دوره ابتدایی و متوسطه را در رشت گذراند و جز اولین دیپلمه های گیلان بود.سپس به دانشسرای عالی راه یافت و در سال 1314 در رشته علوم طبیعی و تربیتی فارغ التحصیل شد.پس از اتمام خدمت نظام وظیفه راهی کرمانشاه شد و به مدت پنج سال در آن استان ساکن بود و سپس به رشت بازگشت.
تحصیلات و فعالیت های پروفسور محمود بهزاد
به دلیل آشنایی کامل با زبان فرانسه و مطالعه مداوم، کتاب “داروین چه می گوید” را در سال 1322 تالیف و کتاب “راز وراثت” اثر ژان روستان را در سال 1323 ترجمه کرد.
پروفسور محمود بهزاد در سال 1324 با توجه به علاقه زیادی که به زیست شیمی داشت به موازات تدریس در دبیرستان البرز تهران در دانشکده داروسازی ثبت نام کرد ودر سال 1328 با اخذ مدرک دکترای داروسازی،فعالیت خود را در کتاب های درسی و کمک درسی متمرکز ساخت.شادروان پروفسور محمود بهزاد به سه زبان فرانسه، انگلیسی و آلمانی آشنایی داشت.در سال 1339با ترجمه کتاب “سرگذشت زمین” اثر جورج گاموف برنده جایزه سلطنتی شد.
ترجمه کتاب “روانشناسی فیزیولوژیک” که در سال 1348 انتشار یافت،موجب شد برای تدریس روانشناسی فیزیولوژیک به دانشگاه تهران دعوت شود.از آن پس در دانشگاه تهران، د انشسرای عالی و مدرسه عالی دختران به تدریس زیست شناسی و روانشناسی فیزیولوژیک پرداخت.وی از سال 1339 به مدت 15 سال در دبیرستان رازی، علوم طبیعی را به زبان فرانسه تدریس کرد.
در سال 1341 مامور تاسیس سازمان کتاب های درسی شد و مدت دو سال ریاست این سازمان را به عهده داشت.خدمات درخشان او در سازمان کتاب های درسی فراموش نشدنی است،با تلاش او همه کتاب های درسی ایران(از دوره ابتدایی تا پایان دوره متوسطه) تدوین و تالیف شد و با رسم الخط واحدی به چاپ رسید.
شادروان محمود بهزاد در سال 1360 به زادگاه خود بازگشت و همکاری خود را با انجمن داروسازان گیلان آغاز کرد و با بیش از 60 سال تدریس در زمینه های مختلف زیست شناسی،فیزیولوژی و ژنتیک به عنوان “پدر زیست شناسی نوین ایران” معروف شد.
پروفسور محمود بهزاد پرکارترین نویسنده و مترجم کتاب های علمی در ایران بود.تعداد تالیف ها و ترجمه های او به 98 جلد کتاب می رسد که 63 کتاب را به تنهایی و 35 کتاب را به یاری همکاران دانشمند خود تالیف و ترجمه کرد است.
تاریخ وفات پروفسور محمود بهزاد
شادروان عاقبت در عصر روز پنجشنبه هشتم شهریور ماه سال هزار و سیصد و هشتاد و شش در سن نود و چهارسالگی به دیدار حق شتافت.روحش شاد،راهش پر رهرو باد.