سرماخوردگی یک بیماری واگیردار و مسری است که مربوط به دستگاه تنفسی فوقانی است که اغلب اوقات بینی را تحت تأثیر قرار میدهد.سرماخوردگی معمولاً با خستگی، احساس سرما، عطسه و سردرد آغاز میشود و با علائمی مانند سرفه ، گلو درد،آبریزش بینی و تب همراه است و معمولاً هفت تا ده روز بعد برطرف میشود ولی گاها ممکن است این علائم تا سه هفته هم طول بکشد. بیش از دویست نوع ویروس عامل سرماخوردگی در جهان اثبات شده است ولی ، با این حال راینو ویروس ها که خود بیش از ۹۹ نوع مختلف شناختهشده هستند متداولترین عامل بیماری سرما خوردگی هستند. ویروسهای عامل بیماری سرما خوردگی میتوانند تا مدت زمانی طولانی در محیط زنده بمانند و ممکن است از دستان به چشمان و بینی که محل عفونت هستند، منتقل شوند. ویروس از طریق عطسه، سرفه و تماس با افراد یا اشیاء آلوده قابل انتقال به بدن است.
راه های پیشگیری از بیماری سرماخوردگی:
از مهمترین راههای پیشگیری از سرماخوردگی می توان به شستن مداوم دست ها با اب و صابون ، لمس نکردن چشمها، بینی یا دهان با دستان نشسته و رعایت فاصله و نزدیک نشدن به افراد بیماراشاره کرد.همچنین استفاده از ماسک های دهانی هم می تواند در پیشگیری از سرماخوردگی موثر باشد.
در ادامه میخواهیم شما رو با چند راهکار خانگی ساده اما تاثیر گذار در روند بهبود و درمان بیماری سرما خوردگی آشنا کنیم:
غرغره کردن با آب نمک جهت بهبود تورم گلو و رفع خارش و سرفه :
غرغره کردن با آب نمک کمک می کند تا از شر خلط هایی که در پشت گلو تجمع کرده اند خلاص شوید، همچنین این کار می تواند به کاهش گرفتگی گوش نیز کمک کند.
تا میتوانید بخور بگیرید:
یکی از راهای ساده اما سریع برای باز کردن مجاری بینی بخور گرفتن است. یک قابلمه یا کتری آب را به جوش بیاورید و از روی شعله بر دارید یک پتو یا حوله روی سرتان بیاندازید, چشمان خود را ببندید و سر خود را روی بخار ظرف نگه دارید و به مدت 30 ثانیه تنفس عمیق از طریق بینی داشته باشید. اضافه کردن یک یا دو برگ نعناع بسیار تاثیر گذار است و تکرار این عمل باعث بهبود هرچه زودترخواهد شد.
هر دو ساعت به دوساعت مایعات داغ بنوشید:
سرماخوردگی می تواند بدن شما را با کم آبی مواجه کند، به خصوص اگر بیماریتان همراه با استفراغ یا اسهال باشد. بنابراین تا می توانید از خوردن مایعات گرم غافل نشوید . این کار به خارج شدن عفونت از بدن تان بسیار کمک خواهد کرد.
از خوردن غذاهای چرب و روغنی اجتناب کنید:
از خوردن غذاهای سرخ شده ، شور ، چرب و شیرین پرهیز شود. خوردن غذاهای چرب باعث تورم بیشتر گلو او ایجاد سرفه و خارش در ناحیه گلو می شود. در عوض از غذاهایی استفاده شود که سبک و مغذی هستند و هضم آن هانیز برای بدن آسانتراست.
بعنوان مثال میوه ها ، سبزیجات ، غلات و پروتئینهای بدون چربی که سرشار از مواد مغذی ، ویتامین ها ، مواد معدنی و فیبر هستند برای بدن بیمار بسیار مفید بودههمچنین خوردن غذاهای آبدار به درمان سرماخوردگی خیلی کمک می کنند.
نوشیدنی های معجزه گر در درمان سرماخوردگی:
آویشن:
آویشن به عنوان درمانی برای سرفه، عفونت های تنفسی و برونشیت است. متخصصان معتقدند که این گیاه در درمان التهاب مجاری تنفسی بسیار موثر عمل میکند.
فلاونوئیدهایی که در این گیاه یافت می شوند، عضلات ناحیه نای که با سرفه و التهاب پیوند خورده اند را آرام می سازند. آویشن سرشار از «فنول» است به همین خاطر یک ضدعفونی کننده موثراست که می تواند با بیماریهای مجاری تنفسی مقابله میکند. برای بهره مندی از این گیاه پرخاصیت دو قاشق چایخوری آویشن را در یک فنجان آب جوش ریخته و اجازه دهید به مدت 10 دقیقه دم بکشد. سپس محلول را صاف کنید و روزانه سه مرتبه از این دمنوش میل کنید.
زنجبیل:
پژوهش های بسیاری ثابت کرده است که زنجبیل حتی زمانی که داروهای آنتی بیوتیک یا ضد ویروس شکست می خورند، از توانایی بالایی در مبارزه با ویروس ها و باکتری ها برخوردار است.خوردن دو الی سه فنجان دم کرده ی زنجبیل در طول روز تاثیر بسزایی در بهبود وضعیت سرما خوردگی دارد.
عسل:
خوردن عسل، ببه دلیل ایجاد یک لایه روی سطح داخلی گلو، میتواند میزان سرفهها را کم کند در نتیجه التهاب و خارش گلو را به حداقل می رساند.زیرا عسل دارای مقدار زیادی ویتامین و آهن است. به همین دلیل مصرف مداوم عسل گلبولهای سفید خون را تقویت میکند تا بتواند با باکتریها و بیماریهای ویروسی مقابله کند. البته معجون عسل (عسل + آبلیموی تازه ی +آب ) میتواند به درمان سریعتر سرماخوردگی کمک کند.
همچنین دارچین حاوی خواص ضدویروسی و ضدباکتریایی است. ترکیب آن با عسل که یک ماده ی ضدعفونی کننده ی طبیعی است به تسکین و رفع گلودرد کمک می کند.