شلغم را بهتر بشناسیم
شلغم ، گنج نهان فصل سرما است.شلغم گیاهی است با برگهای ناصاف و بریدگی های زیاد به رنگ سبز و سفید، ریشه آن غده ای و به شکل های گرد و یا دراز به رنگ سفید با لکه های بنفش می باشد. شلغم یکی ازبهترین محصولات فصل سرما است. طبیعت شلغم ازدیدگاه طب ایرانی گرم و تر است و بنابراین با توجه به طبیعت شلغم مصرف آن برای مدت زمان طولانی درافرادسالم مشکلی ایجاد نمی کند.
شلغم یکی ازمواد خوراکی است که هم برای تندرستان جهت پیشگیری وهم برای بیماران جهت درمان حکم کیمیا را دارد.
مزایای شلغم
۱. شلغم که در حقیقت غده زیززمینی است پس از هضم خون زیادی در بدن تولید می کند وبرای افراددچار مشکل کم خونی میتواند موثر باشد.
۲.شلغم را میتوان در پیشگیری و درمان سرما خوردگی تجویز کرد:
- در سرماخوردگی ها و زکام و گلودردها از زمان های دور تا کنون تقریبا درتمامی دنیاشلغم مورد استفاده قرار می گیرد.
- تناول شلغم پخته ،جهت رفع سرفه ، تسکین و نرم کنندگی سینه بسیارموثراست.
۳.علاوه بر اینها شلغم به عنوان یک داروی ادرار آور محسوب می شود که با افزایش میزان ادرار به دفع فضولات بدن کمک می کند.همچنین مصرف شلغم یا آب آن جهت بیماری های سنگ کلیه ومثانه بسیار موثر است.
۴.شلغم دربیماری های مفاصل وبه خصوص نقرس کاربرددارد، بدین صورت که شلغم را کاملا پخته وبه صورت خمیر روی موضع قرار داده شود.
۵.شلغم در طب ایرانی به عنوان تقویت کننده قوای باروری نیز مورداستفاده قرار می گیرد.
۶.علاوه بر اینها شلغم به عنوان ضد عفونی کننده دستگاه هاضمه شناخته شده است. درافرادی که از شکل نفخ شکایت داشته باشند و می خواهند از خواص شلغم استفاده کنند می توانند از مربای شلغم به عنوان صبحانه یا دسر بعد از غذا استفاده کننند و یا آن را با مصلح شامل آویشن، سکنجبین یا گلقند میل نمایند.
7.مصرف شلغم افراد را در برابر بیماری های پوستی بیمه می کند و در بهبود جوش صورت موثر است. افرادی که مبتلا به جوش صورت و اگزما هستند، چنانچه هر روز مقدار کمی شلغم خام بخورند نیاز بدن آن ها به گوگرد برطرف شده و در نتیجه جوش صورت آن ها از بین خواهد رفت.
8.شلغم در درمان برونشیت، مشکلات تنفسی و آسم موثر است.
9.مقادیر فراوان فسفر موجود در شلغم به تقویت حافظه و سیستم عصبی کمک می کند.
موارد منع مصرف
- همچنین افرادبا مشکلات تیروییدی بهتراست از مصرف شلغم صرف نظر کنند.
- مصرف زیاد دانه شلغم و یا روغن آن ممکن است باعث بروز اثرات سمی بر روی قلب شود.
- مصرف زیاد آن برای افراد هیپوتیروئید (کمکاری تیروئید) خوب نیست. زیرا در این گیاه و گیاهان خانواده شببو (خردل) ترکیبات گلوکوزینولات و ایزوتیوسیانات وجود دارد که مهارکننده تیروئید بوده و البته با پختن، این اثر از بین میرود.
درنهایت می توان گفت درمیان مواد غذایی که می تواندباعث تقویت و افزایش توان فرد وپیشگیری از بیماری ها از جمله سرماخوردگی گردد.