چای سبز
چای سبز از همان گیاهی به دست می آید که چای معمولی (سیاه) از آن به دست می آید در واقع چای سبز از جوانه ها و گلبرگهای تازه گیاه چای به دست می آید. چای سبز انواع مختلفی همچون چینی و ژاپنی دارد و نوشیدنی ای با کالری صفر است.
کافئین موجود در یک فنجان چای می تواند با توجه به مقدار زمان دم کردن و مقدار چای متفاوت باشد.به طور کلی، چای سبز مقدار کمی کافئین در مقایسه با چای سیاه دارد؛ چای سیاه حاوی حدود 50 میلی گرم و قهوه 95 میلی گرم کافئین در هر فنجان دارد.
خواص چای سبز:
موثر بر قلب وعروق
یک مطالعه در سال 2006 در مجله انجمن پزشکی آمریکا نتیجه گرفت مصرف چای سبز با کاهش مرگ و میر ناشی از همه علل، از جمله بیماری های قلبی عروقی همراه است. در شرکت کنندگانی که حداقل 5 فنجان چای سبز در روز نوشیدند، خطر مرگ و میر به میزان قابل توجهی کمتر از افرادی بود که کمتر از یک فنجان چای در روز نوشیدند.چای سبز حاوی کاتچین ها، ترکیبات پلی فنیک است که اثرات محافظتی زیادی را به خصوص در سیستم قلبی عروقی اعمال کنند.
کاهش وزن
اگر افراد به طور منظم چای سبز بنوشند، مقدار چربی در بدن آنها کاهش خواهد یافت، زیرا چای سبز، متابولیسم را افزایش میدهد و دارای تعداد زیادی آنتی اکسیدان قوی است که میتوانند برای بدن مفید باشند.
جلوگیری از پوسیدگی دندان
عصاره برگ چای سبز دارای اثرات ضد میکروبی است و از ایجاد پلاک و پوسیدگی دندان جلوگیری میکند.
موثر بر آسم
تئوفیلین موجود در چای سبز مانند داروی مخدری است که باعث آرامش و رفع التهاب و حساسیت دستگاه تنفس میشود. از این رو نوشیدن چای سبز برای افراد مبتلا به آسم یا افرادی که به دلیل مشاغل ویژه یی که دارند مانند کارگران کارخانههای سیمان یا در مناطق خاصی زندگی میکنند از جمله ساکنان مناطق سردسیرتوصیه میشود. اپی گالوکاتچین گالات ترکیب ضد حساسیتی است که در چای سبز وجود دارد و این ترکیب با تاثیر بر سیستم ایمنی بدن، بدن را در مقابل حساسیت ها مقاوم میکند.
حفاظت در مقابل انواع سرطان
چای سبز ار ابتلاء به بیماریهای سرطان پروستات، سرطان سینه، سرطان تخمدان، تومور مغزی در کودکان، سرطان کیسه صفرا و مجاری صفراوی، سرطان روده بزرگ، سرطان ریه و سرطان مثانه جلوگیری می کند. وجود کتچین در چای سبز حدوداً پنج برابر بیشتر از چای سیاه میباشد ، این ماده آنزیم دیهیدروفولات (DHFR) را که سلولهای سرطانی برای رشد به آنها نیاز دارند، کاهش میدهد و دارویی بسیار مفید برای جلوگیری از سرطان به شمار میآید.
موثر بر پوست و زیبایی
آنتی اکسیدان های موجود در چای سبز، سلول های پوست را در مقابل آسیب ها به ویژه رادیکال های آزاد، یکی از عوامل ایجاد سرطان و افتادگی و آسیب به پوست، محافظت می کند. به این ترتیب چای سبز مانع از بروز سرطان، افتادگی و چروک خوردن پوست به ویژه پوست صورت می شود.
کاهش افسردگی
تیناین یک اسید آمینه است که به طور طبیعی در برگ چای یافت می شود این ماده اثر آرامش بخشی دارد و برای مصرف کنندگان چای مفید است. چای سبز ضد ویروس و ضد باکتری است. کاتچین چای سبز آنتی باکتری قوی و ضد ویروس است که برای درمان همه چیز از آنفلوآنزا تا سرطان موثر است
کاهش سکته مغزی
طبق یک مطالعه منتشر شده در مجله قلب امریکا، مصرف منظم چای سبز یا قهوه با کاهش خطر سکته مغزی همراه است.
کاهش وزن
اگر تصمیم دارید با مصرف چای سبز با چاقی و اضافه وزن خداحافظی کنید، باید برای مصرف آن در طول روز برنامه ریزی داشته باشید و از مصرف این نوشیدنی گیاهی بدون برنامه پرهیز کنید.
کاهش تری گلیسیرید
چای سبز حاوی موادی است که منجر به فعال شدن آنزیم لیپاز شده و این امر به کاهش تری گلیسرید کمک میکند.
موارد منع مصرف
- افرادی که داروهای ضدانعقاد مثل وارفارین استفاده میکنند و یا افرادی که عادت به مصرف آسپرین دارند باید از مصرف این نوشیدنی خودداری کنند. همچنین مصرف آن در دوره بارداری و شیردهی طبق نظر و توصیه پزشک و با احتیاط مصرف شود.
- افراد مبتلا به مشکلات قلبی یا فشار خون بالا، مشکلات کلیوی، مشکلات کبدی، زخم معده و اختلالات روانی، به ویژه اضطراب، نباید چای سبز مصرف کنند.
- افراد مبتلا به کم خونی، دیابت، گلوکوم یا پوکی استخوان باید قبل از مصرف چای سبز یا مصرف عصاره، با پزشک خود مشورت کنند.