رشته خشکار ، شیرینی سنتی گیلان و روش تهیه آن :
رشته خُشکار شیرینی سنتی مخصوص گیلان است. این شیرینی به عنوان شیرینی ویژه ماه رمضان نیز مورد استفاده قرار میگیرد که در گیلان و به ویژه رشت برای افطار آماده میشود. نام این شیرینی نیز برگرفته از نام این شهر بامعادل فارسی خشکارِ رشت است.
محتویات اصلی آن آرد برنج، شکر، مغز گردو و ادویهجات معطر نظیر هل و دارچین می باشد. رشته خشکار بر روی یک سینی که ازمس با خلوص بالا ساخته شده و داغ است، آماده میشود. جهت سرو ، باید رشته خشکار را در کمی کره یا روغن تفت داد ، سپس آن را در شربتی درست شده از آب، شکر، دارچین و هل (تقریباً شبیه به شربت زولبیا و بامیه) قرار داد. ( مدت زمانی که رشته خشکار در شهد درست شده می ماند به ذائقه شما بستگی دارد.)
رشته شامل آرد برنج است که با وسایلی خاص و به وسیله سینی مسی گرم و شانه مخصوص این کار که از برنج ساخته شده و با نام قیف یا شانه مخصوص رشته ریزی شناخته می شود تهیه میگردد. خشکار علاوه بر این دارای محتویاتی داخلی است که در داخل شکم آن در هنگام تهیه قرار داده میشود. رشته خشکار به دلیل برخورداری از گلوکز و پروتئین گیاهی موجود در مغز گردو بسیار نیروبخش است.
مواد لازم :
آب 4 پیمانه
مغز گردو چرخ شده 100 گرم
مغز هل ساییده شده به میزان لازم
آرد برنج 2 پیمانه
روغن مایع برای سرخ کردن
دارچین یک قاشق مرباخوری
شکر 1/5 پیمانه
مواد لازم برای شربت :
آب 1/5 لیوان
دارچین یک قاشق مرباخوری
شکر به میزان لازم
طرز تهیه شربت :
آب و شکر را مخلوط میکنیم و روی حرارت قرار میدهیم تا قوام بیاید.
از روی حرارت بر میداریم و پودر دارچین را به آن اضافه میکنیم.
طرز تهیه مواد داخل خشکار :
مغز گردو، مغز هل، شکر و اگر مایل باشیم کمی پودر زنجبیل را با هم مخلوط میکنیم به حدی که چسبندگی میان آنها ایجاد شود.
طرز تهیه :
ابتدا برنج را میشوییم و چند ساعتی آن را خیس میکنیم .
بعد آن را روی دستمالی میریزیم تا آب آن گرفته شود.
سپس برنج را آسیاب میکنیم تا آرد برنج نرم و مرغوبی به دست آید ( بهترین برنج برای رشته خوشکار برنجی است که شیرین و چسبان باشد )
آب و آرد برنج را با یکدیگر مخلوط میکنیم و چند ساعتی آن را کنار میگذاریم.
سپس آب اضافی را که روی آرد جمع شده به آرامی خالی میکنیم.
مایع را در ظرف مخصوص شانه خشکار میریزیم ( این وسیله از شش سوراخ بلند استوانه ای تشکیل شده است )
یک سینی مسی را روی حرارت متوسط قرار میدهیم و با پارچه تمیزی آن را با کمی روغن چرب میکنیم .
انگشتان را روی تکتک سوراخهای شانه میگذاریم و آن را روی سینی قرار میدهیم و یکباره انگشتان را بر میداریم و مانند زولبیا دور تا دور و وسط سینی را طرحی از خطوط باریک ترسیم میکنیم.
بعد از چند ثانیه آن را برمیداریم و روی پارچه تمیزی قرار میدهیم.
بلافاصله چهار گوشه آن را به داخل تا میکنیم و یک قسمت را روی قسمت بعدی میآوریم .
از مواد خشکار روی یک سمت از آن میریزیم و قسمت آخر را که در نهایت آخرین تا است، روی آن میآوریم و با کناردست اطراف آن را میچسبانیم.
تمام مواد را به همین روش انجام میدهیم.
سپس جداگانه روغن مایع را داغ و رشته خشکار ها را در حد طلایی سرخ میکنیم .
پس از آن در شربت میغلتانیم و در ظرف مناسبی میچینیم.