مشخصات برنج خوب :
برنج خوب برنجیست که بدون دانه های خرد شده باشد، حالت شیشه ای یا مشابه ماکارونی نداشته باشد. دانه هایش باید دراز و کشیده باشد و گرد و کوتاه نباشد. رنگش هم نباید خیلی سفید و شیشه ای باشد بهتر است کمی متمایل به زرد باشد.
انواع کلفت و کوتاه برنج از ارقام پر محصول آن است که بعد از پختن بوی نامطبوعی داشته و ایجاد نفخ شدید در معده می کند و بعد از سرد شدن اصلا قابل خوردن نیست و ارزانترین نوع به حساب می آیند. نوع باریک و بلند و شیشه ای هم از ارقام وارداتی هستند که معلوم نیست با چه روشی تهیه شده اند وبهتر است که از مصرف آن ها خودداری کنید.
خواص آن :
- برای افرادی که دچار سوء تغذیه شدید می باشند، بسیار مفید است.
- مصرف آن موجب کاهش تری گلیسیرید خون و کاهش فشار خون می گردد.
- موجب افزایش مقاومت نسبت به انسولین می شود و برای بیماران دیابتی بسیار مفید است.
- فاقد چربی، کلسترول ،گلوتن و سدیم میباشد. هضم این مادهی غذایی بسیار آسان است.
- حاوی مقدار بسیار ناچیزی چربی می باشد (2/0 گرم چربی در یک دوم فنجان) . بدن انسان قادر است تمام اسیدهای چرب (واحد تشکیلدهنده چربی) مورد نیاز خود، به جز اسید لینولئیک را بسازد. این اسید چرب (اسید لینولئیک) حدود 30 درصد از کل اسیدهای چرب موجود در آن را شامل می شود.
تفاوت انواع برنج :
تفاوت آن ها در زمان پخت، شکل ظاهری و عطر و بوی آن هاست.
با توجه به طرز پخت، انواع آن نیز متفاوت است به طور مثال :
- برای دمپخت : از برنج محلی ایرانی استفاده کنید.
- برای پلویی که همراه کباب کوبیده یا جوجه کباب سرو میشود از برنجهایی که دانههای بلندی دارند استفاده کنید.
توصیه : بهتر است به جای برنج های پوست کنده و سفید که خاصیت چندانی ندارند وفقط چاق کننده هستند از برنج قهوه ای استفاده کنید هر چند این نوع گرانتر است ولی ارزش دارد هزینه بیشتری برایش بپردازید.
برنج هاشمی :
برنج هاشمی از بهترین و مرغوبترین ارقام کیفی برنج محسوب میشود. که مبدأ آن در گیلان میباشد. بطور کلی شکل دانه بلند، قلمی و رنگ آن سفید متمایل به کرم و دارای کیفیت پخت عالی و طعم و عطر خوب میباشد. که پخته شده ی آن ، ساعتها پس از پخت خوش خوراک و نرم باقی میماند.
این نوع برنج علاوه بر داشتن قد مناسب از عطر و طعم مناسب برخوردار است. نوع هاشمی اکنون با توجه به قیمت مناسب آن در مقایسه با انواع دیگر برنج ایرانی و برآورده کردن رضایت از بیشترین میزان تولید و مصرف در بین گونه های ایرانی برخوردار می باشد. این محصول حاوی برنجی یکدست و چند بار الک شده است. که در بسته بندی های 5 کیلوگرمی ، 10 کیلوگرمی و 20 کیلوگرمی تحت نظارت اداره کل استاندارد بسته بندی شده و به عرضه بازار می شود.
برنج صدری :
گیلانی های مناطق مرکزی و شرق این استان نوعی برنج صدری کشت می نمایند که در گویش گیلکی به زردِ دُم (دم زرد) مشهور است و با اطمینان خاطر می توان گفت خوش طعم ترین برنج ایرانی است که در شمال کشت می شود.
دانه های بسیار بلند صدری زرد دم نیز سبب شده تا کدبانوهای خانه دار ایرانی و سر آشپز های بزرگ کشورنوع صدری را برای پخت انتخاب نمایند وفروشنده های گیلانی زرد دم را فقط به مشتری های سخت پسند و ویژه خود پیشنهاد می نمایند.