سیر:
سیر گیاهی از راسته مارچوبه سانان و از تیره نرگسیان وزیر تیره پیازیان است. قطب اصلی سیر تند و خشک ایران شهرهمدان و روستای مریانج میباشد. گیاهی است علفی و دائمی که ساقه آن تا ارتفاع ۴۰ سانتیمتر نیز میرسد. قسمت زیر زمینی آن متورم و مرکب از ۵ تا ۱۲ قطعه و محصور در غشاهای نازک و ظریف برنگ خاکستری مایل به سفید میباشد. برگهای آن باریک و نواری شکل به رنگ سبز تیره و گلهای آن کوچک و صورتی رنگ که به صورت یک چتر در انتهای ساقه ظاهر میشود.
طبیعت سیر:
سیر طبع بسیار گرم و خشک دارد.لذا مصرف آن به صورت سیر ترشی با سرکه، همچنین پختن آن در آب و نمک، یا مصرف آن همراه با روغن بادام، کره، گشنیز، سکنجبین و انار ترش به متعادل کردن طبع آن کمک میکند.
خواص سیر:
سیر سرشار از فولیک اسید،کلسیم، ویتامین C ، منیزیم ، آهن و مقدار کمی روی و ویتامینهای ب۱ ب۲ و ب۳ استهمچنین به عنوان یک آنتیبیوتیک طبیعی، ضد قارچ و ضد ویروس قوی است، همچنین حاوی مقادیری پتاسیم و ژرمانیوم است، مهمترین خاصیت آن مربوط به آلسین است ، حال شاید از خود بپرسید آلسین چیست؟ آلیسین یک ترکیب روغنی، به رنگ زرد روشن میباشد که عطر خاص سیر را به وجود میآورد. از طرفی به آلیسین روغن سیر هم گفته میشود.
فواید بیشمار سیر برای بدن :
- کاهش فشار خون: چینی ها قرن هاست که برای پائین آوردن فشار خون از سیر استفاده می کنند.
- کاهش التهابات: یکی از مهم ترین مزایا و فواید سیر ، خواص ضد التهابی آن است. این گیاه سرشار از چهار ترکیب مختلف سولفوریک است که می تواند التهاب را کاهش دهد.
- مصرف سیر باعث بهبود سطح کلسترول می شود
- پیشگیری از برخی سرطان ها: برخی مطالعات ارتباط مستقیم بین افزایش مصرف سیر و کاهش خطر ابتلا به سرطانهای خاصی چون سرطان کولون، معده، پانکراس، مری، و سینه را نشان داده است.
- کمک به کاهش دندان درد: به دلیل خواص ضدعفونیکننده، ضدباکتری و ضدویروسی قوی آن.
- پیشگیری از آلزایمر: آنتی اکسیدان موجود در سیر از آلزایمر در پیری جاوگیری می کند.
- برای درمان خروپف در خواب موثر است: چنین خوراکیهایی به خشک ماندن مسیر هوا و مجاری بینی کمک میکنند، و از این طریق تجمع مخاطهایی را که باعث انسداد سینوس میشوند، کاهش میدهند. اگر انسداد سینوس عامل خر و پف باشد، با مصرف سیر ممکن است مشکلتان برطرف شود.
- درمان پوکی استخوان: مصرف سیر میتواند با افزایش سطح استروژن از روند تحلیل استخوان ها جلوگیری کند.
- پیشگیری از سرطان کبد: سیر به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی قوی و بالایی که دارد، با مهار رادیدکال های آزاد از سرطان کبد پیشگیری می کند.همچنین از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کند و باعث مرگ سلول های سرطانی می شود.
- یک داروی طبیعی برای مقابله با آنفولزا وسرما خوردگی
اثرات سیر بر روی کاهش وزن و لاغری:
- مصرف سیر باعث کم شدن اشتها می شود.
- به دلیل بالا بردن متابولیسم و سوخت و ساز بدن باعث لاغری می شود.
- خواص آنتی اکسیدانی آن موجب کاهش وزن می شود.
- آلیسین موجود در آن باعث لاغری می شود.
- کالری سوزی در هنگام مصرف سیر یکی از مهمترین خواص گیاه سیر برای لاغری است.
راه های از بین بردن بوی بد سیر از دهان:
شاید شما نیز مانند بسیاری از افراد به دلیل بوی بد سیرخود را از خوردن این گیاه سرشار از خاصیت محروم کنید در حالی که میتوانید با انجام موارد سیر تا حدود زیادی بوی بد حاصل از خوردن آن را ازبین ببرید:
- از بین بردن بوی سیر با جعفری: چند برگ جعفری بجوید،کلروفیل موجود در جعفری بوی بد سیر را از بین میبرد.
- جویدن چند برگ نعنا
- مسواک بزنید و زبانتان را بشویید
- سیب بخورید: یک سیب بخورید تا بو به سرعت از بین برود. پلیفنولهای موجود در این میوهی مغذی باعث کاهش ترکیبات گوگردی سیر میشوند لذا از بوی نامطبوع آن جلوگیری میکند.
- آدامس بجوید: جویدن آدامس با طعم دارچین یا نعنا کمک زیادی به ازبین بردن بوی سیر می کند.
- از لیمو ترش کمک بگیرید: لیمو ترش باکتری های مولد بوی بد دهان را از بین می برد. بعد از خوردن سیر یک تکه لیموترش را در دهان خود بگذارید و بمکید.
- چند دانه قهوه بجوید: جویدن دانه قهوه به کاهش تنفس بدبوی ناشی از بوی سیر کمک شایانی میکند.
- شیر بنوشید: مقدار چربی موجود در شیر به خنثی کردن بوی سیر کمک می کند و بر همین اساس شیر پرچرب از شیر کم چرب موثرتر خواهد بود.
مضررات و محدودیت های مصرف سیر:
- زیاده روی در مصرف این اکسیر باعث ایجاد سرگیجه، کاهش فشار خون، آلرژی و در موارد نادر منجر به خونریزی می شود.
- بیمارانی که عمل جراحی در پیش دارند، این بیماران باید حداقل ۲ هفته قبل از عمل جراحی از مصرف آن خودداری کنند زیرا باعث میشود که خونریزی قطع نشود.
- کسانی که فشار خون پایینی دارند مصرف زیاد این گیاه برای این دسته افراد خطرناک است زیرا سیر به خودی خود فشار خون را پایین میآورد.
- مادران شیرده حتی الامکان در خوردن این اکسیر طبیعی زیاده روی نکنند زیرا سبب تغییر مزه شیر آنها شده و ممکن است نوزاد از خوردن شیر صرف نظر کند.
- استفاده بیش از حد از آن باعث کم خونی می شود زیرا ترکیبات موجود در سیر باعث کاهش هموگلوبین و سلولهای خونی میشود.
- افراد مبتلا به بیماریهای چشمی نبایدآن را بخورند به خصوص افرادی که بنیه بدنی ضعیفی دارند. پزشکان طب سنتی چینی معتقدند که مصرف مداوم و زیاد این گیاه در دراز مدت به چشم و کبد آسیب میزند.
- همچنین مصرف آن برای افرادی که مشکلات کبدی و بیماری هپاتیت دارند نیز محدودیت دارد زیرا برخی از عناصر موجود در این گیاه ارزشمند باعث تحریک معده و روده و ترشح شیرههای گوارشی در دستگاههای گوارشی بدن میشود که هضم غذا را تحت تاثیر قرار میدهد و در نتیجه علائم شدیدی ازجمله اسهال و استفراغ را برای مبتلایان به هپاتیت به همراه خواهد داشت.